Vladimir Tismaneanu : Poamele intre ele. „Maestrul Coroiu” si Teodor Brateş

    0
    168
    L-am văzut pe Teodor Brateş, producătorul si amfitrionul abjectului spectacol nonstop televizat (22–25 decembrie 1989) care a dus la moartea a sute de oameni, intervievat recent de Ion Cristoiu. Poamele intre ele. „Maestrul Coroiu”, idolul lui Turcescu AUR, il soarbe din ochi pe mistificatorul/isterizatorul en titre de la TVR „Liberă”.
    Acum Brateş pare un tip rezonabil, cumpănit, cu amintiri amuzante. Snoave despre presa sovietizată si despre emisiunile economice de la televizunea comunistă. Amintiri despre Ilya Ehrenburg si arta reportajului, dezghețul post-Stalin, Congresul XX, Raportul Secret al lui Hruşciov. Coroiu e incântat. A fost atent să nu pună in fundal, ca in alte emisiuni, cartea sa cu portretul lui Zelea Codreanu pe copertă.
    Vorbeste cu tovarăşul Brates cum vorbea cândva cu tovarăşul Eugen Florescu, şeful secției presă a CC. Onctuos, mieros, prevenitor, cu un surâs complice. Ca intre noi, diversioniştii. Coroiu ii spune lui Brateş că ar putea fi un mare profesor de jurnalism. In mod cert, zic eu, ar putea să țină un curs intitulat „Introducere in fake news”.
    Tovarăsul Brates a fost vedeta asaltului cu fake news. Tunele cu lunetisti, apă otravită, teroristi, securisti, masacru, loialistii lui Ceausescu refuză sa depuna armele, trageti in ei, tovarăsi! Nicio milă pentru năpârcile care trag din subsoluri, din poduri, de pe acoperisuri si din tufisuri. Il țin isonul in rostogolirea pe ecran a halucinatiilor fostii crainici oficiali ai lui Ceausescu. Scatofagii Petru Popescu si George Marinescu. E acolo si enigmaticul căpitan-arhitect Lupoi.
    Vulcanologi, geologi, seismologi, astrologi, speologi, ideologi, fizicieni, metafizicieni, electricieni, energeticieni, patafizicieni.
    Au sosit si cascadorii in frunte cu agentul sovietic (nedisimulat, deschis) Mircea Popa. Intr-un colt, in plin extaz revolutionar, Gelu Voican citeste texte de René Guénon. In alt colt, N. S. Dumitru reciteste cartea sa de căpătâi, „Statul si revolutia” de Lenin.
    Emanuel Valeriu scrie biletele cu texte pentru Brates. Iliescu e fericit sa-i vada acolo pe Gipo Ioanid, Radu Florian si Dan Marțian. Vechii săai camarazi de socialism stiintific. Pe primul il va numi secretar de stat, celui de-al doilea ii va face cadou un institut de teorie politica in cladirea fostei academii „Stefan Gheorghiu” (evident un „think tank” marxist-leninist-gramscian). Al treilea va ajunge secretarul Consiliului FSN, apoi presedintele Camerei Deputatilor.
    Iliescu are incredere in ei, sunt tovarasi de nadejde. Asa s-a calit Frontul Salvarii Naționale…

     

    Lasă un răspuns